22 aug 2014

4 Mythen over gezond eten



Vraag jij je ook wel eens af wat nou allemaal waar is over gezond eten? Ik wel! Je leest en hoort zoveel. Hier zitten ook vaak veel misvattingen tussen. Dus wat is nou eigenlijk waar en wat niet? We gaan het er vandaag over hebben.

Hier een aantal mythen:

Hoe meer vitamines, hoe beter
Vitamines zijn wel degelijk belangrijk, maar maakt het uit hoeveel je hier van binnen krijgt? Klinkt het niet logisch dat veel van dat 'gezonde' binnen krijgen goed voor je is? Het tegendeel is waar! De ADH (lees: aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) staat niet voor niets op een verpakking! Je kunt teveel binnenkrijgen van een vitamine, wat voor allerlei klachten kan zorgen. Bijvoorbeeld, een teveel aan vitamine A kan zorgen voor hypervitaminose A (afgeleid van het Griekse 'hyper'= te veel). Het vitamine informatiebureau geeft hierover aan dat een teveel van vitamine A kan zorgen voor 'gebrek aan eetlust, verminderd gezichtsvermogen, hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid, spierpijn, oogafwijkingen, haarverlies en/of roodheid en schilferen van de huid. Zo kan een teveel aan vitamine B, E, etc. ook zorgen voor verschillende klachten. Hoe meer vitamines, hoe beter is dus een fabeltje!




Suiker maakt dik

Klinkt ook best logisch, suiker maakt dik. Mmmm... zou het? Nee! Helaas. Weer niet. Suiker geeft je geen snelle energie en maakt niet persé dik. Suiker bevat slechts vier calorieën per gram. Je wordt zwaarder als je meer calorieën tot je neemt dan dat je verbrandt, dus het maakt in principe niet uit wat je eet of drinkt. Natuurlijk kan suiker zorgen voor een calorie toename in bepaalde producten. Neem bijvoorbeeld cola, daar zitten ongeveer 10 - 12 scheppen (!) suiker in. Dit bevat dus ongeveer 140 - 168 calorieën. En dat zijn er toch aardig wat. Maar, suiker op zich is dus niet de boosdoener. Het is de hoeveelheid van een bepaald product. Dat kan suiker, vet of wat dan maar ook zijn. Zorg ervoor dat je even veel / meer verbrandt dan dat je eet en drinkt. Zo zul je minder snel aankomen.




Calcium is goed voor je

Melk is goed voor elk, wie kent dat niet? Dat beweerden mensen omdat er calcium in zat. Maar is dit wel waar?
mens-en-gezondheid.infonu.nl zegt: "Teveel calcium eten is niet goed. Het leidt tot botziekten. Dokters en wetenschappers hebben jarenlang het omgekeerde beweerd. In het westen drinken we erg veel melk en melkproducten waar calcium en vaak zelfs extra calcium in zit. Toch is hier osteoporose, een botziekte veel wijder verspreid dan in Aziatische landen waar men vrijwel geen melk drinkt. Calcium zit niet alleen in melk maar ook in legio plantaardige voeding. Plantaardige calcium is gezond omdat de inname gepaard gaat met een aantal andere mineralen. In het geval van melk is calcium slecht omdat het teveel calcium bevat en vrijwel geen andere mineralen; calcium uit melk is helemaal niet gezond."
Is calcium dus echt zo goed voor je?



Van vet eten word je dik

Als je te dik bent heb je een hoger vetpercentage, dat klopt. Maar dat hoeft niet te liggen aan vet eten. Er zijn namelijk verschillende soorten vetten. Je hebt gezonde vetten,d ie je ondersteunen bij je gewichtsverlies. Dit zijn de vetten in vis, noten en avocado. Er zijn ook vetten die je beter niet kunt consumeren. Denk aan vetten in gefrituurd eten of zonnebloemolie.