4 aug 2014

Groen doen! #2



Duurzaam, je hoort het woord steeds vaker. Maar wat betekent duurzaam eigenlijk? Wanneer ben je nou echt duurzaam bezig? En waarom zou je duurzaam willen zijn? In dit artikel vertel ik jullie alles over duurzaamheid.



Volgens het woordenboek heeft duurzaamheid twee betekenissen (die overigens wel iets met elkaar te maken hebben), namelijk:
1) eigenschap van lang goed te blijven of te blijven bestaan.
2) streven om verstandig met energiebronnen en het milieu om te gaan.
Zoals je wel begrijpt gaat het bij de duurzaamheid die ik bedoel om de tweede definitie. Het heeft echter wel iets met de eerste definitie te maken. Energiebronnen die blijven bestaan, en dus niet opraken, zijn namelijk duurzame energiebronnen. Die weer bedoelt zijn om verstandig met het milieu om te gaan, zoals bij definitie twee.

Mensen proberen duurzaam te leven om verschillende redenen, maar de belangrijkste is toch wel het versterkte broeikaseffect. Ik leg jullie even kort uit hoe dit werkt.
Het broeikaseffect is er altijd al geweest. Er komt warmte van de zon naar de aarde en door de bodem wordt dit weer teruggekaatst de lucht in. Een deel blijft echter hangen in de ozonlaag, dit is geen probleem. Het versterkte broeikaseffect ontstaat door een te grote hoeveelheid CO2 in de lucht (dit wordt onder andere veroorzaakt door de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals aardgas en steenkool). Door deze grote hoeveelheid CO2 kan de warmte niet meer uit de ozonlaag en hierdoor warmt de aarde op en smelt het ijs.

Een goede manier om het versterkte broeikaseffect tegen te gaan is om duurzame energiebronnen te gebruiken. Zo kan je energie gebruiken van de zon, water of wind. 

Leef jij duurzaam? En wat vind jij dat er aan het versterkte broeikaseffect gedaan moet worden?