7 jul 2014

Boek van de maand juli: Albino van Elizabeth Laban

Hier is hij dan: het allereerste boek van de maand, 'Albino'.
Albino is een prachtig boek, geschreven door Elizabeth Laban en sinds kort in alle boekhandels verkrijgbaar.


In het boek spelen twee verhaallijnen door elkaar. De eerste verhaallijn is in de hij-persoon geschreven en gaat over Duncan. Duncan zit op Irving School en gaat naar zijn laatste jaar. Elk jaar laten de vertrekkende studenten van Irving School een verassing achter voor de volgende die in hun kamer komt wonen. Als Duncan ziet welke kamer hij heeft gekregen is hij erg teleurgesteld: het is het achterste, donkerste kamertje dat vroeger van Tim Macbeth was. Tim Macbeth was een aparte jongen, een albino. Ook met het cadeau is Duncan in eerste instantie niet erg blij. Terwijl zijn vrienden bijzondere cadeau's krijgen, krijgt Duncan een stapeltje cd's. Dan komt hij er achter dat het geen gewone cd's zijn. De cd's zijn namelijk ingesproken door Tim Macbeth.

Zoals jullie waarschijnlijk wel raden is de tweede verhaallijn geschreven in de ik-persoon vanuit Tim. Wanneer Tim naar Irving School gaat heeft hij maar één doel: zo onopvallend mogelijk het schooljaar doorkomen. Dit blijkt echter niet zo makkelijk als hij had gedacht. De avond voor hij naar Irving School vloog heeft hij op het vliegveld Vanessa ontmoet: het populairste meisje uit zijn jaar. Al snel wordt Tim verliefd op haar. 

En Duncan, Duncan's hele leven draait om het luisteren naar het verhaal van Tim. Hij raakt er door geobsedeerd. 


Dit boek sprak mij in eerste instantie al erg aan om de kaft. Ik vind het mooi hoe de kaft helemaal wit is, net als Tim. Als je het boek van boven bekijkt zie je de titel bijna niet, maar als je het draait zijn de letters toch zichtbaar. Toen ik de korte samenvatting op de achterkant van het boek las werd ik meteen enthousiast om het te lezen. De samenvatting riep veel vragen bij mij op en vooral de laatste zin: 'Een tragedie kan niet uitblijven', maakt het superspannend!
Niets is minder waar! Wat ik erg mooi vind aan het boek is dat de levens van Duncan en Tim echt met elkaar verweven worden. Gedurende het hele boek werken beide jongens aan een werkstuk over tragedie's en ook leren de jongens elkaar aan het einde van het boek kennen. De samenvatting van het boek is spannend, maar het boek zelf is betoverend.

Kortom, als je het boek 'Albino' eenmaal oppakt kan je het simpelweg niet meer wegleggen! Een leuk boek om te lezen, dat toch een mooie boodschap met zich meebrengt!