1 aug 2014

Boek van de maand augustus: De Test van Joelle Charbonneau


Tris in Divergent, Katniss in The Hunger Games, Clary in The Mortal Instruments en nu Cia in De Test: stoere, slimme meiden die alles kunnen overwinnen. Heerlijk, zijn boek waarin een vrouw de wereld probeert te redden. Vandaar ook dat ik De Test niet kon laten liggen! 


Één oorlog, zeven oorlogsfasen en heel de Verenigde Staten zijn verwoest. Na deze oorlog is het Verenigde Gemenebest begonnen met een test, waarvoor de beste studenten uit alle koloniën worden uitgenodigd, om klaargestoomd te worden tot toekomstige leiders van het land. Cia Vale is tot haar vreugde één van de uitverkorene voor de test en ze vertrekt meteen naar de hoofdstad van het Verenigde Gemenebest: Tosu City. Voordat ze vertrekt waarschuwt haar vader, die zelf aan de test heeft deelgenomen, haar echter. Hij vertelt dat hij dromen heeft gehad en dat hij bang is dat dit geen dromen zijn, maar herinneringen. 

Meteen bij aankomst is de test begonnen, al heeft niet iedereen het door. Maar Cia is slim, al snel heeft ze de camera's in de zimmer, de auto die boven de weg zweeft, ontdekt. Ze deelt deze ontdekking met Thomas, een andere jongen uit haar kolonie Vijf Meren die is geselecteerd. Thomas en Cia sluiten een verbond. Ze gaan de test samen aan.

Als snel krijgt Cia door dat haar vader gelijk heeft over de test. De eerste doden vallen. Vrienden gaan dood. Van de 200 deelnemers van de test blijven er slecht 20 over na de vierde allesbeslissende testfase, waarin de kandidaten zo hard zullen vechten dat ze elkaar op de vreselijkste manier zullen uitschakelen.
Kan Cia de mensen die het dichtst bij haar staan wel echt vertrouwen? Of is niets wat het lijkt?


Wat is dit een geweldig boek zeg! Ik zat er helemaal in: de beproevingen, het verraad en vooral de geweldige hoofdpersoon Cia. Wat een lef! Ik houd sowieso erg van boeken over de toekomst. Het is duidelijk dat over dit boek goed is nagedacht. Een verwoeste aarde door een oorlog, gewassen moeten opnieuw gekweekt worden door middel van genetische modificatie, het verschil tussen de mensen uit de stad en de mensen uit de koloniën: simpelweg geniaal! Door de velen cliffhangers blijf je doorlezen en heb je het boek binnen no-time uit, ook als je niet zo'n lezer bent!
Wat ik erg mooi aan het boek vind is dat Cia, ondanks haar geweldige resultaten bij de test, toch nuchter en zichzelf blijft. Cia is één van de enige kandidaten die een mens blijft en geen wild dier.

Kortom, De Test is zeker een aanrader! Een heerlijk spannend boek om je deze zomer in vast te bijten! En het beste nieuws: De Test is deel 1 van een trilogie! Dat betekent nog meer leesplezier!